POP en IMAP hebben beide voor- en nadelen, deze staan hier opgesomd zodat u de juiste keuze kunt maken.

Let op: gebruik POP3 en IMAP4 niet tegelijk op verschillende apparaten.

POP3

• E-mailberichten worden per apparaat van de e-mailserver gedownload en verwijderd (mogelijk pas na een bepaalde tijd). Als een apparaat het bericht al gedownload heeft en het bericht is al verwijderd is het voor een ander apparaat niet meer mogelijk om het bericht op te halen.
  • Bespaard schijfruimte op uw hostingpakket aangezien de email automatisch van de server verwijderd wordt na bepaalde tijd.
  • Email opgeslagen op de computer is niet van de server terug te halen na een crash aangezien het niet meer op de server staat.

IMAP4

• IMAP komt het meest voor bij configuraties aangezien het synchroniseert met de server.
  • Het laat de email op de server staan zodat dit tussen alle apparaten gesynchroniseerd kan worden, het nadeel hiervan is dat de schijfruimte op de server oploopt en mogelijk vol raakt.
  • Email opgeslagen in het postvak is wel van de server terug te halen na een crash aangezien de email nog op de server staat.
  • De webmail maakt gebruik van IMAP, als je dus ook de webmail gebruikt zorg er dan voor dat je IMAP instelt.