Hoe gebruik je een PTR voor reverse DNS?

Het is afgeraden om met reverse DNS bezig te zijn zonder over de kennis te beschikken.

Reverse DNS

In vergelijking met reguliere DNS doet reverse DNS (rDNS) het tegenovergestelde. Normaliter zou een A record vertalen naar welk IP-adres gegaan moet worden, bijvoorbeeld:
kb.netzozeker.nl vertaald naar 123.45.67.89

Een reverse DNS kijkt naar een ingesteld PTR, deze lookup gebeurt echter niet bij de nameserver van de registrar maar bij de beheerder van het IP adres. Bijvoorbeeld:
123.45.67.89 vertaald dan naar kb.netzozeker.nl

Voorbeeld pointer record

Een PTR kan er zo uit:
123.45.67.89.in-addr.arpa 3600 PTR kb.netzozeker.nl

Let op: een PTR is enkel aan te vragen bij de beheerder van het IP adres waar het A record heen wijst. In de meeste gevallen is dit niet Netzozeker.