Wat is nu een SOA record en wat is zijn functie?

SOA records staan in je DNS beheer maar in 95% van de gevallen hoef je hier niets in aan te passen. In sommige gevallen klopt de inhoud van het record niet. Elke wijziging is op eigen risico!

Wat is SOA

SOA staat voor Start of Authority en in dit record staan een aantal instellingen van je DNS. De onderdelen welke je het meest tegenkomt zijn de timestamp, TTL, primary nameserver, refresh rate en failed refresh rate.

Hoe werkt een SOA record

En voorbeeld SOA record ziet er zo uit:
ns1.netzozeker.nl hostmaster.netzozeker.net 2018052400 10800 3600 604800 3600

Het SOA record is zo opgebouwd:

• ns1.netzozeker.nl , dit is de primary nameserver
  • hostmaster.netzozeker.net , indien je DNS bij ons ondergebracht is zal er dit staan
  • 2018052400 , dit is de timestamp waarop er voor het laatst een wijziging is gedaan in het domein
  • 10800 , is het aantal seconden voordat de zone ververst zal worden
  • 3600 , is de refresh retry in seconden
  • 604800 , is de expiry in seconden
  • 3600 , is de TTL in seconden